Behövs projektledaren i Scrum? Och vilken roll ska hon i så fall ha?

Jag får ofta frågan: Vilken roll ska projektledaren ha i Scrum? Jag brukar svara: Det beror på (det vanliga konsultsvaret).

I en blog på Info-Q ställer Shane Hastie sig frågan om en projektledare kan vara SrumMaster? Här är mina egna reflektioner i frågan:

I den perfekta världen med Agile och Scrum så behövs inte projektledaren. Då har vi team som levererar produkter efter varje sprint. Produktägaren jobbar med backloggen och ScrumMastern förbättrar processen, en projektledare behövs således inte. Tyvärr går det inte alltid att komma dit med detsamma när man inför Scrum i en organisation, man har en befintlig organisation med befintliga roller och befintliga processer. Ofta ser jag att man ”bara” inför Scrum på produktutvecklingssidan. Leverans och driftorganisationen är kanske andra avdelningar med andra chefer och förändringsarbetet har inte kommit lika långt där.

Jag uppmuntrar Kanbans synsätt: respektera roller och processer initialt och förbättra sedan. Därför kommer det finnas aktiviteter som en projektledare behöver göra, planera driftsättning, äska pengar till aktiviteter, osv.

Så, en projektledare kan behövas, trots att organisationen har börjat använda Scrum. Dock ska man jobba kontinuerligt för att ta bort behovet av projektledaren genom att göra hela organisationen agil och scrum-orienterad men fram tills dess så kan rollen behövas. Organisationen skall hela tiden sträva efter att kunna leverera ny mjukvara så ofta kunden/marknaden är beredd att ta emot den (output kadens i Kanban).

Men vilken av rollerna Produktägare eller ScrumMaster ska projektledaren ta då, om han måste ta en av dem? Det är då jag svarar att det beror på och det beror på följande:

Projektledare bör vara Produktägare om:

  • Hon är kunnig om produkten och verkar som en proxy-produktägare genom att samla in krav från övriga stakeholders. Det kanske är hennes uppgift redan som projektledare att samla in och dokumentera kraven.
  • Är en auktoritär projektledare som helst vill detaljstyra teamet. Då passar hon inte som ScrumMaster utan teamet behöver en annan ScrumMaster som skyddar teamet från denna person.

Projektledaren bör vara ScrumMaster om:

  • Hon gillar metoder och processer. Hon vill hela tiden hitta bättre och smartare sätt att jobba.
  • Som projekledare är hon av den ”tjänande typen” dvs hon såg till att undanröja hinder för att teamet skulle kunna göra sitt jobb.
  • Hon är inte speciellt insatt i produktens funktioner eller prestanda, dvs hon är mer intresserad av Hur än Vad.

Min erfarenhet är att garvade projektledare som jobbat länge på företaget passar bäst som Produktägare medans nya projektledare som inte jobbat länge eller är konsulter passar bäst som ScrumMaster, om de har intresse av det förstås. Det är oftast lättare att hitta en utvecklare eller testare i teamet som kan vara en bra ScrumMaster.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>