Tips vid övergång från Jira till TFS – använd History för omappade fält

jira_logo_landing

När man ska byta från ett ärendehanteringssystem till ett annat uppstår alltid problem hur datat ska konverteras. I mitt fall skulle jag konvertera knappt hundra User Stories från Jira till Team Foundation Server 2012 (TFS). Jag stötte på problem då vissa fält som finns i Jira inte fanns i TFS, till saken hör att vi inte vill lägga till extra fält i TFS:en utan hålla den så ren som möjligt med avseende på anpassningar. Allt för att underlätta uppgraderingar och homogent arbete mellan projekt.

För att konvertera data använde jag mig av Excel som mellanlagringsplats. Jira kan nämligen exportera till Excel och TFS kan importera från Excel. Ett problem är dock att vissa fält i TFS excel är read-only. MEN, det går att lägga till data till dessa fält från excel, inte att ändra det senare. Då måste man in i web-gränssnittet eller Visual Studio.

I mitt fall vill jag konvertera vem som skrivit storyn från början, vilket ID den hade i Jira, och vilken Component den hade i Jira. Då gjorde jag helt enkelt så att när jag mappade mina kolumner i excel så lät jag Jira-ID:et skrivas i TFS History kolumn. Sedan publicerade jag datat till TFS. Nu hade ärendet skapats, andra relevanta fält hade jag givetvis också kopierat in, titel, beskrivning osv men dessa var triviala då de fanns i båda systemen.

Visual-Studio-Team-Foundation-ServerFör att få över nästa fält, tex vem som skapat Jira-ärendet, kopierar jag detta data till History-kolumnen i excel, som nu är tömd, och publicerar datat igen. Nu visar det sig att vem som skapat ärendet läggs till ärendet som en kommentar, under History. Fullt acceptabelt och användbart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>