Hur man enkelt testar användbarhet

Vid mjukvaruutveckling kan man lätt bli hemmablind, man kan inte bedöma om applikationen är användarvänlig eller inte. Man har jobbat med den länge och lärt sig alla tillkortakommanden. Då är det bra att användbarhetstesta den på nya användare. Jag har provat en metod användbarhetstestning med lyckat resultat och vill dela med mig av mina erfarenheter för att du också ska kunna leverera mer användbara applikationer.

Metoden består av fyra faser, Förberedelse, Utförande, Utvärdering och Återkoppling.

Testa användbarhet

Förberedelse

Planera utvärderingstidpunkt. Välj ut ett antal försökspersoner, användare. Under utförandet vill man att varje användare skall kunna observeras av minst en observatör så välj inte för många.

Prova att utföra scenarierna själva, förstår ni dem? Fungerar mjukvaran eller måste man göra någon work-around någonstans? Tänk på att kommunicera det sedan.Tänk ut och skriv ned ett antal scenarion eller uppgifter som användarna skall utföra. Tänk på att de skall vara målformulerade, beskriv inte i detalj hur användaren ska göra, utan vilket resultat hon ska nå. Ni vill utvärdera om hon förstår hur man når resultatet.

Utförande

När användarna kommer, förklara metoden för dem. Om det behövs, ge dem en kort utbildning i systemet eller applikationen.

Låt nu varje försöksperson utföra scenarierna eller uppgifterna. Observatören ska nu sitta bredvid och observera personen. Användaren ska tänka högt, detta kan kännas lite pinsamt i början. Förklara syftet och påminn om hon glömmer, det är vanligt.

Notera nu var användaren tvekar, vad verkar svårt? Var hakar hon upp sig? Var gör hon fel?

Bit dig (om du är observatör) i tungan och svara inte på frågor eller hjälp till. Gör det enbart i nödfall, då användaren har kört fast helt och hållet. Notera då detta.

Utvärdering

När alla par, eller grupper har kört klart är det dags för utvärdering. Observatören går då igenom sina anteckningar med användaren och de skriver upp de viktigaste problemen på gula klisterlappar. Om de har lösning på problemen skriver de upp dem också men det är inte ett krav.

När grupperna är klara med denna fas, får varje grupp gå fram och sätta upp sina lappar, maximera antalet så att det inte tar för lång tid. De presenterar varje problem för de övriga i prioritetsordning.

Återkoppling

Produktägarna eller motsvarande tar nu åt sig av de prioriterade problem-listorna och förbättringsförslag. Vissa lappar blir till nya User Stories och buggar medans andra kanske kasseras.

Det är viktigt att återkoppla till användarna vad man kommer göra åt deras synpunkter, antingen direkt eller visa på resultat i nästa användarträff.

Lycka till och hör av dig om du har frågor eller kommentarer.

 

Bild med tillstånd av  ”hyena reality” / FreeDigitalPhotos.net

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>